En god relation?

En god relation?

Innan du börjar läsa detta vill jag påminna dig om att det är just min syn på hur jag tycket en relation ser ut eller hur jag tycker att man kan bygga upp en bra relation till din häst!

Vad är en bra relation egentligen? En häst som hoppar allt du styr mot eller en häst som gör minsta lilla rörelse du ber om?

För mig är en god relation mellan häst och ryttare baserat på tillit mellan varandra, där man ser på långt avstånd att hästen har tillit till sin ryttare och där absolut inget sker under tvång. En relation som byggs på rädsla skräck hos hästen är ingen sund relation alls, och det tror jag många håller med om.

En god relation ska handla om att du och hästen samspelar, att hästen är trygg med dig och inga onödiga föremål eller taktiker används utan hästen ska kunna lita på att du vet vad som görs.

Jag skulle lätt kunna säga att Lady och jag har en god relation till varandra eftersom jag märker på henne att hon litar på mig och att hon litar på att det jag gör inte skadar henne på något sätt. Att jag nu kan leda henne till konstiga stället, eller att gå genom konstiga och trånga saker utan någon som helst tvång och att man känner från ryggen att tilliten finns. Jag kan även stolt säga att under tiden jag haft Lady, har jag använt spö/sporrar/tvång 1 gång, och det var när vi löslongera och det var för min egna säkerhet, för att hon inte skulle gå in på mig då hon var pigg och bocka.

Hur jag tränat på vår relation är väldigt mycket markbaserat, i början longerade jag, tog jag promenader eller stod i gången och bara myste. Jag byggde relationen mycket på att lära känna varandra på marken, vilket även är något jag skulle kunna rekommendera att folk gör. Efter all denna träning kan jag ta på henne grimman i hagen och sen gå, så följer hon efter mig, likadant när jag öppnar grinden, går hon ut, stannar och väntar på mig. Hela vägen tillbaka till stallet (vilket är ca 5-10 min att gå) går hon lös. notis; hon har grimskaftet kvar runt halsen utifall bilar eller annat skulle hända så man har något att greppa tag.

På våra promenader går hon löst, i gången står hon lös och hon kan till och med spolas lös, och hon är inte så jätteförtjust i vatten. Detta tycket jag är tillräckligt med tecken att hon litar på mig och att vi faktiskt har en god relation.

Skulle jag jämföra vår relation nu och då, och jämföra med andra hästar jag haft genom tiderna, så kan jag gott säga att det vi har, är det bästa jag haft. Just för att Lady är den första jag gjort såhär med, och definitivt det jag kommer fortsätta med i framtiden om jag ex. skaffar egen häst.

Vill ytterligare påminna om att detta är var jag tycker, och ber om ursäkt ifall det framgår upprepningar.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *